Fortsæt til hovedindholdet
2024
Nyheder
Rasmus Knud Toft Ølholm, praktikant

Succes gentages: Kom i ’sommerpraktik’ som præst i vandkanten

For andet år i træk inviterer Salling Provsti kommende præster i sommerpraktik, så de kan få smag for livet som præst i landområderne.

 

Af Anika Thorø Weber

Det blev en stor succes, da Salling Provsti i 2023 inviterede studerende fra landets teologiske fakulteter og pastoralseminarier i sommerpraktik, så de kunne teste af, om livet som præst i landområderne var noget for dem.

Tre kommende præster tog imod tilbuddet og blev en masse erfaringer og oplevelser rigere – og nu får endnu flere muligheden.

Salling Provsti med sognepræsterne Thomas Frydendal Nielsen og Sofie Skamris Pedersen i spidsen inviterer endnu engang kommende præster til et tre ugers ophold ved Limfjorden. Denne gang bliver det i uge 26-28, hvor praktikanterne får mulighed for at stå for alt fra lægmandsgudstjenester til andagter på plejehjem eller helt andre initiativer, som de kommende præster selv brænder for at prøve af.

- Det kan jo være fint som nyuddannet, at man har mange muligheder, men man kan også godt være låst fast i en forestilling om, hvad man gerne vil. Uden at tænke over, hvad der ellers kunne være muligt. Den forestilling vil vi gerne rykke på, lød det fra Sofie Skamris Pedersen i forbindelse med sidste års praktikantjagt.

Øje for landområderne

Det er ikke uden grund, at Sofie Skamris Pedersen gerne vil rykke på den forestilling, som de studerende har om deres fremtidige virke som præster.

Som det er nu søger mange nyuddannede embede i storbyer som Aarhus og København, og det efterlader mange landdistrikter uden præster til at værne om områdets sognebørn og lede dem gennem livets store glæder, sorger og den helt almindelige hverdag. 

Netop det skal sommerpraktikken være med til at rette op på. Den skal vække interessen for de helt anderledes muligheder, der er som præst et sted som Salling Provsti.

- Vi vil gerne give en oplevelse af området og af, hvad det vil sige at have et liv herude. Vi går meget op i, at man får et rart og hyggeligt ophold, og at man også oplever, hvordan det er at bo og holde fri i området, lyder det fra Sofie Skamris Pedersen, der selv er faldet for området og droppede sine planer om et embede i København for i stedet at blive præst på Fur.

Hun får opbakning fra sin kollega Thomas Frydendal Nielsen. 

- Vi vil gerne medvirke til at nuancere debatten om præstelivet og give et indblik i, hvorfor det er så skønt at være præst på landet og hvilke fordele det rummer – den nærhed der er med menigheden og fællesskabet i landsbyerne, siger han. 

Salling Provstis sommerpraktik blev i 2023 hædret med Viborg Stifts initiativpris, Hans Tausen Prisen, for sit arbejde med at styrke præstedækningen i landområderne. Sidste års praktikanter har rost initiativet og givet gode tilbagemeldinger på opholdet.

 

På billedet øverst ses Rasmus Knud Toft Ølholm, der var praktikant i 2023. I dag er han præst i Idom-Råsted sogn og Måbjerg-Ellebæk sogne. 

Sommerpraktik i Salling Provsti

Praktikken afholdes i tre sammenhængende uger henover sommeren. I år er det uge 26-28.

 

Salling Provsti sørger for, at praktikanterne får både gode oplevelser og kompetencer med fra opholdet. Desuden stiller provstiet bolig, bil, kirke og menighed til rådighed. Derudover betaler værterne rejsen til og fra Salling og tilbyder 100 kroner i kostpenge per dag.

  

Det er nødvendigt at have kørekort. Desuden er det en forudsætning, at man er i gang med kandidatuddannelsen i teologi, eller at man har afsluttet denne. Kærester og ægtefæller kan følge med.

 

Er man interesseret, opfordres man til at slå til hurtigst muligt og sende en ansøgning per e-mail til en af tovholderne:

 

Sognepræst Thomas Frydendal Nielsen
Ansøgning sendes til: tfn@km.dk

Ved spørgsmål, tlf. 29641677

 

Sognepræst Sofie Skamris Pedersen 
Ansøgning sendes til sspe@km.dk

Ved spørgsmål, tlf. 29608010