Fortsæt til hovedindholdet
2024
Nyheder

"I er ikke alene"

"Bliv ved med at proklamere kristent håb, i ord og handling," sagde LWF's præsident og generalsekretær, da de besøgte Ukraine denne uge.

Af Mette Stenumgaard og Henrik Helms

– Vi står i solidaritet med kirkerne og folkene i Ukraine. Dette var hovedbudskabet fra Det Lutherske Verdensforbunds (LVF) præsident biskop Henrik Stubkjær og LVF generalsekretær pastor dr. Anne Burghardt, da de besøgte Ukraine denne uge. 
-Bliv ved med at proklamere kristent håb, i ord og handling.

Tid med aggression og krig

-Vi er kommet under en tid med aggression og krig, sagde LWF-præsident Stubkjær til menigheden i Kharkiv. 
-Vi er her for at vise jer, at I ikke er alene, og for at lære og se med vores egne øjne, hvordan krigen påvirker jer.

Lederen af ​​den ukrainske præsidents kontor, Andriy Yermak, mødtes med repræsentanter for Det Lutherske Verdensforbund. Foto: Det ukrainske præsidentkontor

Mødet med præsident Zelenskyjs højre hånd

Under deres tredages besøg i Ukraine mødte de også lederen af præsident Zelenskyjs kontor i Kiev, Andriy Yermak. 

- Det er først og fremmest en stor ære for Det Lutherske Verdensforbund, at der bliver lagt mærke til, at den forholdsvis lille lutherske kirke i Ukraine og LVF med sit landeprogram for humanitær bistand yder en vigtig indsats i landet, siger Henrik Stubkjær.

Samtidig ved den ukrainske ledelse, at Det Lutherske Verdensforbund kan tale med en vis vægt i lande, hvor den lutherske kirke står stærkt. Og det har betydning aktuelt.

- Lige nu arbejder den Ukrainske regering sammen med Schweiz om en international fredskonference i juni. Rusland har tidligere meldt ud, at de ikke deltager, men Ukraine håber, at lande, der har stærke forbindelser til Rusland, vil deltage på konferencen. Det kan fx være lande fra det globale syd - lande med lutherske kirker som er med i LVF, siger Henrik Stubkjær.

Mød folk, hør historier

Formålet med rejsen var at vise støtte og drøfte Ukraines kamp mod de russiske besættere og de russiske myndigheders brug af kirken som en del af kampen. 

Den danske kirkeminister, Morten Dahlin, var også inviteret med og deltog i delegationens program i Kiev.

- Jeg sætter meget stor pris på ministerens deltagelse og hans store engagement i de møder, han havde der. Formålet med denne tur var fra min side blandt andet også at vise den danske kirkeminister, hvordan Det Lutherske Verdensforbund arbejder, siger Henrik Stubkjær.

Ministeren har i forbindelse med besøget udtalt, at krigen i Ukraine ikke bare er en territorialkrig, men også en religionskrig. Henrik Stubkjær deler ministerens betragtning, og har stor respekt for og bakker fuldt op om ministerens initiativ for at hjælpe den ukrainsk-ortodokse kirke med at blive anerkendt som trossamfund i Danmark.

Under Ukraine-besøget mødte Henrik Stubkjær også Kharkivs borgmester, der er gået under jorden af sikkerhedsmæssige årsager. Derfor måtte de mødes på et hemmeligt sted i byen, som ligger tæt på grænsen til Rusland.

Borgmesteren overrakte en helte-medalje fra præsident Zelenskyj til Henrik Stubkjær som anerkendelse af Det Lutherske Verdensforbund sociale arbejde i Kharkiv, og af at delegationen kom på solidaritets-besøg.

Borgmesteren sagde: Der er mange, der støtter os, men ikke ret mange der kommer. 
Medaljen blev oprindeligt givet til Heltenes by, Kharkiv, men blev altså givet videre.