Fortsæt til hovedindholdet
2023
Nyheder

Viborg Stift henter inspiration i England

Biskop Henrik Stubkjær var i denne uge med på et stiftspræstestævne i England. Relationen til Guildford Stift er en af tre internationale venskabsforbindelser, som Viborg Stift har.

Af Peter Fischer-Nielsen

I løbet af stævnet fik Henrik Stubkjær mulighed for at holde en prædiken for de engelske præster og fortælle om kirkesituationen i Danmark. Men vigtigst af alt tog han til England for selv at blive inspireret.

- Vi har brug for at blive mindet om, at kirken ikke er et dansk fænomen, men at kirken er grænsesprængende og verdensvid, siger Henrik Stubkjær, og han peger særligt på ét sted, hvor Viborg Stift kan lære noget af vennerne i Guildford.

- De arbejder rigtig meget med spiritualitet, og jeg tror, at det også er noget, vi vil komme til at arbejde mere med i de kommende år. Diakoni og spiritualitet må altid gå hånd i hånd.

Biskop Henrik Stubkjær prædiker for de engelske præster

Vinduerne skal op

Med i den danske gruppe var også stiftspræst Peter Fischer-Nielsen og sognepræst Martin Boje Christensen, som begge oplevede besøget som horisontudvidende.

- Det er vigtigt at hente inspiration udefra, så vi ikke lukker os om selv som kirke. Det er særdeles velgørende at få åbnet vinduerne op, siger Martin Boje Christensen, der til daglig er præst i Måbjerg og Ellebæk Sogne i udkanten af Holstebro.

Stiftspræstestævnet fandt sted i Derbyshire et godt stykke væk fra Guildford Stift, der ligger sydvest for London. Normalt holdes stævnet hvert tredje år, men på grund af corona har det ikke været holdt siden 2018.

Stiftspræst Peter Fischer-Nielsen og sognepræst Martin Boje Christensen sammen med de engelske præster, der skal ud at vandre på Hærvejen i september.

Større teologisk udsyn

Flere initiativer i venskabsrelationen mellem Viborg Stift og Guildford Stift er på vej. I september skal en gruppe præster fra de to stifter på en pilgrimsvandring på Hærvejen. Og næste år skal to børne- og ungdomskor fra Viborg Stift tilbringe deres efterårsferie med at synge i Guildford. En forbindelse er også ved at blive etableret mellem to skoler.

Viborg Stift har yderligere to venskabsrelationer: Kristi Lutherske Kirke i Nigeria og som noget helt nyt: den katolske menighed Sant Egidio i Rom, der har et stort fokus på spiritualitet og diakoni.

Henrik Stubkjær er ikke i tvivl om, at de internationale relationer er vigtige.

- Det løfter vores teologiske udsyn at møde kristne kirker fra andre steder i verden. Vi bliver opmærksomme på de forskellige udfordringer, der er ved at være kirke i verden, og vi får blik for de forskellige tilgange, kirker kan have, siger biskop Henrik Stubkjær.