Fortsæt til hovedindholdet
2019
Nyheder

En tur for fødder og sjæl

At gå, er som at komme af med alle affaldsstofferne og blokeringerne. Det er svært at gå og være sur på samme tid - specielt hvis man går ude i naturen. Det er også derfor at soldater som har det rigtigt svært, flygter ud i naturen, for derude bliver der ikke stillet nogen krav, fortæller Harry Møller der veteranstøtteperson.

Af Henrik Helms

Jeg har snøret vandreskoene og er taget på gåtur med Harry Møller. Han har arbejdet 30 år i forsvaret, er uddannet coach og arbejder som veteranstøtte person i Viborg kommune. Veteranstøtten er for dem, der har været udsendt – for eksempel soldater og politifolk, og veteranstøtten begyndte, da det viste sig, at nogle af dem der har været udsendt i internationale missioner, faldt gennem det sikkerhedsnet, som samfundet ellers spænder ud under os.


Mere end at flytte fødderne

Sidste år havde Harry Møller 12 veteraner fra Skive og Viborg med på en 130 kilometer pilgrimsvandring på Hærvejen. Han havde arrangeret vandringen sammen med diakonipræst Steen Andreassen, hvor det handlede om mere end bare at flytte fødderne.
-De mennesker der møder ind, er ikke nødvendigvis troende - de er ihvertfald ikke bevidste om det. Det er mennesker der har været trukket så meget igennem, fortæller Harry Møller mens vi går langs søerne i Viborg.
-Det var mennesker jeg har havde vurderet kunne gå 20 kilometer om dagen, og det er ikke alle veteraner der kan det, for der er nogen som ikke sover ret meget om natten. Og gør de ikke det, har de svært ved at kunne hvile nok ud til at kunne være med på en tur som den vi var på.

Soldaten og præsten

Veteranerne skulle kunne gå fra Jelling til Viborg på hærvejen. Det er en tur der kræver, at du går omkring 20 kilometer om dagen. Men inden Harry og Steen, en tidligere soldat og en præst, snørede skoene sammen og tog på pilgrimsvandring - mødtes de, for at se om de nu var et godt match. 
-Det fandt jeg hurtigt ud af vi var. Den måde Steen fortæller om den kristne tro på, er meget jordnær og så ved han nøjagtig hvordan man matcher den gruppe han er med. Det er han bare rigtig god til, siger Harry med et smil. 

Og soldaten og præsten, kan tilsammen tage sig af både det fysiske, psykiske og det åndelige, og det gjorde turen fra Jelling til Viborg til noget særligt.
-Jeg er jo gammel soldat og ved alt om det fysiske og Steen tager så det åndelige plan. Hvis vi to kan arbejde på krop, sind og sjæl, så har vi fat i det hele menneske, og det er i mit optik det mest geniale man kan gøre. 
 

At tale til det indre barn

Turen i den jyske natur havde sine helt egne rutiner - hvor der var plads til både pleje af fødder og tanker.
-Om morgenen ordnede jeg fødder på dem der havde brug for det - så fik de en kort briefing om sværhedsgraden for dagens etape, så havde vi en gudstjeneste, og var vi i nærheden af kirken brugte vi den. Her fik et dagens ord til at reflektere over, som for eksempel kærlighed, tryghed og frihed. Sådan et stop havde vi tre gange om dagen - morgen, middag og aften, fortæller Harry Møller.

Selv om der er meget der kan være svært at snakke om, så er soldater vant til at have en præst med, også når de er i krig.
-Det kirken kan, er at tale til vort indre barn. Når man er soldat og har været truet og i krig, og så mærke at der er noget der taler til essensen af mig. Hvis man har en tro der virkelig vil en, hvis man bare gider tro på det, så kan man flytte sig lidt fra frygt over i kærlighed, tryghed og frihed, siger Harry Møller eftertænksomt.
Og præsten og soldaten kunne noget i fællesskab. Til sidst var alle enige om at der var sket noget på turen fra Jelling til Viborg. 

Flere mærkede en forandring på de syv dage de var afsted,  hvor de fleste var klar til at tage afsted igen.
-Vil I ikke nok lave en tur igen, fordi vi vil så gerne med igen, sagde de til Harry og Steen.

Derfor snører Harry Møller og Steen Andreasen igen i år vandreskoene og tager på Pilgrimstur med veteraner fra d. 29/06 til 05/07. 

Læs mere om turen her

Podcast

Du kan også komme med på en gåtur sammen med Harry, blot ved at klikke her og lytte til podcasten om pilgrimsturen med veteraner.