Fortsæt til hovedindholdet
1. maj 2025

Fra Rumænien til Danmark: Forbindelser der rækker ud over landegrænser

Viborg Stift har besøg af tolv rumænsk-ortodokse teologistuderende. I løbet af ti dage skal de snuse til dansk kirkeliv og udforske forholdet til den lutherske kirke.

Biskop Henrik Stubkjær viser de rumænske teologistuderende rundt i domkirken i Viborg.

Tekst og foto: Peter Fischer-Nielsen

Dan Sandu underviser på det allerøstligste universitet i EU. Det ligger i byen Iași, som også er Rumæniens næststørste by. I disse dage er han sammen med en flok ortodokse teologistuderende i Danmark under studieprogrammet Erasmus.

- Vi er kommet for at lære. Folkekirken er nogle skridt foran os – både hvad angår udfordringer, og når det handler om at nytænke kirkens mission. Derfor kan vi lære af jer – af hvad I har gjort godt, men også af hvad der måske er blevet grebet forkert an, siger Dan Sandu.

Kontakten til Viborg Stift er ikke grebet ud af den blå luft. Relationen går helt tilbage til 1997, hvor blandt andet sognepræsterne Karin A. Vestergaard og Martin Boje Christensen besøgte Iași og skabte en god kontakt. Siden har grupper af præster fra de to stifter besøgt hinanden, og for to år siden kom en stiftsrejse til Rumænien også omkring vennerne i Iași.

Gud er for os alle

Ipate Vladut Mihai er en af de studerende, der lige nu er i Viborg. Ligesom de øvrige skal han på et tidspunkt være præst i den ortodokse kirke – enten i Rumænien eller i et andet europæisk land. Han fortæller, at han er kommet til Danmark med et åbent sind.

- Vi er kommet for at forbinde os og få øje på broerne mellem os, siger han.

Allerede nu har han lagt mærke til forskellige træk ved folkekirken, som han finder inspirerende.

- Jeg er imponeret over den fred, som mennesker fra Danmark har. I virker meget fredfyldte – jeg er sikker på, at det skyldes, at I er forbundne med Gud. Jeg var også imponeret over forbindelsen mellem præster og lægfolk. Jeg har lært her, at vi præster ikke har magten – Gud er for os alle, siger Ipate Vladut Mihai.

Han mener, at mange af kirkens udfordringer er de samme i Danmark og Rumænien.

- Jeg tror, at vi via troen og dialogen med jer kan løse nogle af problemerne sammen. Begge steder er det ikke helt så mange mennesker, der kommer i kirken nu som for tyve år siden. Vi kan lære af hinanden, hvordan vi skal hjælpe mennesker til at se og lytte til Gud – og måske komme tilbage til kirken.

Der var velkomst i bispegårdens Landemodesal i Viborg.

Fokus på enigheden

Grete Bækgaard Thomsen er en af mange personer, der har været involveret i besøget fra Rumænien. Hun er provstiudvalgsformand i Lemvig Provsti og medlem af stiftsudvalget for Kirken i Verden. Hun er ikke i tvivl om, at besøget ikke kun giver de rumænske gæster et udbytte, men at folkekirken og stiftet også vil få glæde af det.

- Hver eneste gang kirker mødes på tværs, får vi en ny gensidig forståelse både af kulturelle forhold men også af kirkelige forhold. Specielt når vi hører hjemme i to forskellige dele af kirken – den lutherske og den ortodokse – må vi koncentrere os om det, som vi er enige om frem for det, som skiller os. Med det udgangspunkt får vi den bedste samtale om, hvad vi kan gøre sammen, siger Grete Bækgaard Thomsen.

Hun mener, besøget er en god anledning for hende og for de øvrige danskere, der er involveret i programmet til at tænke over deres eget ståsted.

- Når jeg møder folk med en anden kultur eller overbevisning og skal forklare, hvad vi står for i den lutherske kirke i Danmark, så er det der, jeg bliver klog på, hvad det hele kommer an på, siger Grete Bækgaard Thomsen.

Gæsterne fra Rumænien er i Danmark frem til den 9. maj. I løbet af deres ophold skal de blandt andet besøge en række kirker i stiftet, gå en pilgrimsvandring ved Vestkysten og se Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter i Aarhus. De kommer også en tur til København og Lund, inden de den 9. maj atter vender næsen hjemad mod Iași.

Biskop Henrik Stubkjær og Dan Sandu udveksler gaver.