Fortsæt til hovedindholdet

Ventetid

Julekalender
Ventetid

Kunstværker fortæller historien

Sognepræst og vært Troels Laursen med Henrik Helms i baggrunden. (foto: Tobias Helms)

Viborg Stift tilbyder alle muligheden for at åbne en låge i en digital julekalender, hver dag fra 1. søndag i advent og i 27 dage frem mod jul.

Troels Laursen, der er sogne- og sygehuspræst og kunstanmelder vil tage os med rundt på en visuel rejse til 27 kirker i Midt. og Vestjylland, som vil danne rammen for Viborg Stifts julekalender.

Her finder han store og små kunstværker, der kan fortælle historier om det vi venter på frem mod jul. Allesammen værker der ikke er mere end 50 år gamle.

Serien hedder Ventetid og de små korte film på 3-4 minutter vil kunne ses på Viborg Stifts hjemmeside og på Facebook.

Vore kirker er fyldt med flot kunst, så det var svært at begrænse sig ..

Troels Laursen, sognepræst og vært på Ventetid

KUNST OG POESI

Optagelserne til serien begyndte i august, hvor værten Troels Laursen og fotograf Henrik Helms har kørt Viborg Stift tyndt, for at stille skarpt på smuk kunst tilsat poetisk eftertænksomhed.

-Jeg er optaget af, hvad de kunstværker fortæller om den kristne tro og hvordan de tolker den menneskelige tilværelse. Og på den her rundtur vil jeg gerne være med til at åbne en flig af den skatkiste vi har af den nyeste kirkekunst og deres fortællinger, fortæller vært Troels Laursen.

-Og jeg kunne ønske at flere efter de her små appetitvækkere, selv vil tage rundt og se på al kunsten, både i ferien og ved gudstjenesterne og på den måde selv opleve, at kunsten ”taler” til dem.

EFTERTANKE

Tanken er, at det ikke blot skal være en gennemgang af særlige kunstværker, men også være noget der kan give os allesammen anledning til eftertanke.

-Troels har vist sig som den fødte tv-fortæller, der på sin helt særlige og personlige måde giver mig noget at tænke over op til jul, fortæller fotograf og producer Henrik Helms.

Henrik Helms og Troels Laursen igang med at speake de mange afsnit. (Foto: Tobias Helms)

Efter optagelserne sluttede i slutningen af oktober, er alt materialet blevet set igennem, tilsat speak og musik og redigeret sammen til 27 afsnit. En ide som har rumsteret i Troels Laursens hoved længe.

-Vi har valgt at lave hele 27 små afsnit, for at følge hele adventstiden fra første søndag i advent og så helt frem til og med juledag, hvor julen for alvor fejres i kirken og vores ventetid er ovre.

Som en ekstra bonus tager vi også lige Hellig Tre Kongers aften med den 6. januar, hvor julen er slut og vi er godt i gang med det nye år, siger Troels Laursen.

Der er værker nok at besøge, og rejsen har bragt Troels og Henrik rundt til alle provstier i Viborg Stift

Kunsten peger hen imod noget større – en Guds virkelighed som rummer hver enkelt af os. 

Henrik Stubkjær, biskop
Jeg glæder mig til de 27 kunstbesøg rundt i stiftets kirker, fortæller biskop Henrik Stubkjær.

FORVENTNINGEN

Biskop Henrik Stubkjær glæder sig til premieren på serien Ventetid og dens afsæt i de mange smukke kunstværker i stiftets kirker:

-Jeg har altid fundet adventstiden ganske fantastisk. Det er en tid fyldt med forventning. Det er en tid, hvor der peges frem imod noget større. På samme måde er det med kunsten i vore kirker. Kunsten peger hen imod noget større – en Guds virkelighed som rummer hver enkelt af os. Derfor glæder jeg mig til med ”Ventetid’s” 27 kunstbesøg rundt i stiftets kirker,  at få åbnet ind til en ny fortælling hver dag som vil pirre forventningen og pege på nye sider af den Guds virkelighed, der kom til jord julenat, og som englen introducere med ordene: ”Frygt ikke, thi se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket!

Klik på filmen hvis du vil se en kort introduktion til serien.