Fortsæt til hovedindholdet
Inspiration og viden
Video gav den rigtige kandidat

Video gav den rigtige kandidat

I 2021 gik menighedsrådet for Bryndum og Vester Nebel sogne nye veje. En stilling som sognepræst var ledig, og menighedsrådet lavede for første gang et video-jobopslag for at finde den rette kandidat. 

Tekst: Helle T. Nordentoft-Christensen, Ribe Stift 

Hvordan får vi den rigtige præst til vores kirker? Dette spørgsmål stilled menighedsrådet for Bryndum og Vester Nebel sogne sig selv tilbage i starten af 2021, da en stilling som sognepræst blev ledig.

I 2021 havde Ribe Stift afsat penge til at bistå de menighedsråd, der gik med tanker om at lave jobopslag med video – og stiftet tilbød nu hjælp. Hjælpen var todelt og bestod dels af et økonomisk bidrag, men også knowhow i form af en professionel fotograf, der kunne producere selve videoen. 

Næstformand i menighedsrådet Henrik Fock og sognepræst Egil Hvid-Olsen. Foto: Erik Schmidt

Godt begyndt er halvt fuldendt

Den færdige video, der fungerede som et jobopslag for den ledige stilling, blev 1 minut og 24 sekunder. Ikke lang tid, når man gerne vil forsøge at beskrive og vise den kommende arbejdsplads for en nyansat sognepræst. Netop derfor var det vigtigt med en præcis drejebog omkring tilvalg. Derfor var det noget af det første menighedsrådet gik i gang med at lave. 

- Vi var egentlig utroligt enige. Det var ikke os, menighedsrådet, præsten skulle møde, men de kommende kollegaer, som præsten skulle arbejde sammen med, samt de omgivelser, vi kunne præsentere, siger Erik Schmidt, der er formand for menighedsrådet. Netop derfor møder man i videoen også organisten, sognepræsten, præstesekretæren samt næstformanden for menighedsrådet. De fire personer står på forskellige lokationer i de to kirker i Bryndum og Vester Nebel, sognehuset og præstegården og fortæller bl.a. om de mange aktiviteter, der foregår i pastoratet og lokalmiljøet.

Og spørger man den kandidat, der fik embedet, sognepræst Egil Hvid-Olsen, gør netop dette, at denne video skilte sig ud:  

- Man skal passe på, at videoerne ikke får præg af at være turistvideoer. Man kan sagtens have f.eks. dronebilleder af de flotte omgivelser, hvor man bliver imponeret over, hvor smukt området er, men det er bare ikke relevant. Bryndum og Vester Nebels video var meget enkel, og det at møde nogle af de ansatte, som sagde nogle relevante ting, var det vigtigste. 

I dag, hvor vi bevæger os meget rundt på de sociale medier og på internettet i det hele taget, har video fået mere og mere betydning i kommunikationen. Det skyldes, at videoer taler til sanser og følelser, og folk husker budskaber meget bedre med video end med tekst. Videoer kan være med til at give et mere personligt, nuanceret og relaterbart indtryk af et sogn, et embede og præsteboligen, og kan være med til at vise engagementet i menighedsråd og blandt de ansatte.

Hvilket indhold skal en video indeholde? 

Men hvad er fordelen ved at supplere det traditionelle jobopslag med en video?

- Videoen var sammen med det traditionelle jobopslag med til at give et godt helhedsindtryk af, hvad det er for en stilling, hvilke mennesker man skal arbejde sammen med, og hvilke rammer der er for stillingen, siger Erik Schmidt.

Sognepræst Egil Hvid-Olsen er enig.

- Det, at man kunne få personalet til at medvirke i en video, gav en god fornemmelse. For mig gav det indtryk af et godt kollegaskab og sammenhold, siger Egil Hvid-Olsen. 

Erik Schmidt supplerer: - Vi havde meget fokus på at præsentere det sted, den kommende præst skulle arbejde, og de mennesker, vedkommende skulle arbejde sammen med. Det var nøglepunktet for os. Vi ville faktisk gerne have haft flere medarbejdere med i videoen, men de var ikke parate til det, og dem, vi endte med, var dem, der sagde: ”Det gør jeg gerne!”. 

Fakta (TRYK PÅ + FOR AT ÅBNE)

Tekniske input

Hvis I optager videoen med jeres mobiltelefon, er her et par enkelte fif:

 

 • Start med at tørre linsen af. Hvis din mobiltelefon lever i din lomme til daglig kan linsen nemt blive fedtet.
 • Tryk på det sted du gerne vil have der skal være skarpt. Holder du fingeren på det punkt i længere tid låser telefonen fokus og lysstyrke på det sted du har valgt. Du kan med fordel regulere lidt på det “sol-symbol” der er ved siden af feltet, hvis du ønsker at ændre på lysstyrken på det du optager.
 • Er der nogen der skal sige noget til kamera, så placer dem tæt på, hvis du optager lyden via mobilens egen mikrofon. Jo længere væk de er fra kameraet jo mere rumklang og lyd fra omgivelserne kommer der med på optagelsen.
 • Du kan med fordel bruge en ekstern mikrofon. Eksempelvis en lille knaphulsmikrofon som kan fås i mange forskellige prisklasser, der kan tilsluttes telefonen enten via et kabel eller Bluetooth.
 • Lav forskellige udsnit som kan klippes sammen for at gøre filmen mere interessant, så der både er nærbilleder og lidt større totalbilleder.
 • Pas på med at stille dem der skal filmes foran vinduer så de bliver til silhuetter – men stil jer med lyset i ryggen, når I skal filme nogen så I kan bruge det indfaldne lys.
 • Klip videoen sammen i et redigeringsprogram. Dem er der også mange forskellige slags af. På den måde vil du også kunne tilføje grafiske budskaber undervejs i videoen.
Fakta (TRYK PÅ + FOR AT ÅBNE)

Input til indhold

 • Det er vigtigt at få vist andet end omgivelser og bygninger. Husk også mennesker der viser liv i sognet og samspil med kollegaer.
 • Tænk også på, at det kan være en familie der skal flytte til sognet som kunne tænke sig at vide, hvilket hus de flytter ind i og hvilket område sognet ligger i.
 • Vurder om det skal være en video kun med grafiske budskaber, eller om I ønsker at der også er
 • Nogle udvalgte, der skal sige noget til kamera.

Inspirations videoer fra Viborg Stift med job spots

I Viborg Stift tilbyder man menighedsrådene at lave optagelse af job spot ved opslag af præstestillinger. I kan se et udpluk af nogle af produktionerne ved at klikke her.