Fortsæt til hovedindholdet

GIV DET VIDERE

Pinsekalender

I tre afsnit besøger vi tre kirker, hvor præst Troels Laursen fortæller os mere om den højtid som på mange måder går over vores forstand.

I en ny videokalender besøger vi i tre afsnit en række kirker, hvor præst Troels Laursen går på opdagelse i en højtid, som på mange måder går over vores forstand. Det er nemlig blevet tid til at dykke ned i Kristi himmelfart og pinsen i serien 'Giv det videre'. 

- Pinsekalenderen skal ses som en dåseåbner. Den er en hjælp til at få åbnet op for, hvad helligdagene går ud på, siger Troels Laursen, der blandt andet lægger vejen forbi et af stiftets helt store trækplastre – Viborg Domkirke. Her finder man et af de få moderne kunstværker, der forsøger at beskrive Kristi himmelfartsdag.

- Mange har måske svært ved at forbinde noget som helst med Kristi himmelfartsdag. Den har fået mange øgenavne og er i det hele taget genstand for folks overbærende latter, mens de nyder en dejlig lille ferie midt i forårstidens frodige optakt til sommeren. Og hvad skal det da også sige os moderne mennesker af i dag, der alle har set Andreas Mogensen suse rundt deroppe i skyerne?, spørger Troels Laursen, mens han forsøger at finde svar i Joakim Skovgaards oliemaleri i domkirken.

Svarene står dog ikke mejslet i granit.

- Når vi går på opdagelse i værkerne, handler det ikke nødvendigvis om at forstå - men at opleve. Værkerne giver en sanselighed til højtiderne og skaber mindre distance mellem dem og den helt almindelige dansker. Vi forholder os subjektivt til værkerne, så der er plads til, at folk også kan danne deres egen mening, siger Troels Laursen. 

 

Følg med og lad dig blive opslugt af kirkernes kunstværker og de store fortællinger. Giv det videre har premiere den 9. maj - på Kristi Himmelfartsdag.