Fortsæt til hovedindholdet

Fastholdelse af de frivillige

En Frivillig Forskel
Afsnit 2 af 4

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan det går med at fastholde de frivillige i folkekirken.

I Kjellerup er der frivillighedsfest, mens der i Aalborg holdes lærings- og sparringsdag. Og i Salling bliver den samme gruppe frivillige ved med at sætte nye projekter i gang for at hjælpe flygtninge fra Ukraine.

Få kirkefrivillige overvejer at stoppe

Der bliver trådt i pedalerne, når Niels Peder Bjærre fra Kjellerup cykler rundt med søndagens gudstjeneste på cd til dem, der ikke har mulighed for at komme i kirken.

-Det giver mig meget. Nogen spørger, om det ikke er besværligt at cykle rundt, men det er det ikke. Jeg møder rare mennesker, og det giver altid en glæde at kunne glæde andre, siger han.

Siden 2012 har Niels Peder cyklet rundt, og han har ikke på noget tidspunkt overvejet at stoppe som frivillig.

-Jeg vil ikke sætte en udløbsdato på. Så længe jeg har kræfter til det og er til gavn, siger han.

Der er altid tid til en kop kaffe, når Niels Peder kommer forbi.

De kirkefrivillige fortsætter

Langt de fleste frivillige i folkekirken har det som Niels Peder. De har ikke lyst til at stoppe.

-Folkekirken er usædvanlig god til at fastholde frivillige. Det er kun 13 procent af de kirkefrivillige mod 26 procent af de generelle frivillige, der overvejer at stoppe, siger Birgitte Graakjær Hjort, leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Og ud af de 13 procent, der overvejer at stoppe, er der nogle konkrete grunde til det, som folkekirken ikke kan stille ret meget op med.

Birgitte Graakjær Hjort, Leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

"Når vi så spørger, hvad årsagen er, kan vi se, at der er tre grunde, og der er ingen af de tre grunde, vi kan gøre noget ved"

Birgitte Graakjær Hjort, Leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Det er mangel på tid, alderdom og sygdom. Det er meget få, der stopper, fordi de har negative oplevelser med folkekirken, siger hun. 

Tilbage i Kjellerup er Niels Peder ved at gøre klar til frivillighedsfest. Her er kirkens frivillige inviteret, og det er en måde at anerkende og takke dem for deres indsats på. 

-Vi er mellem 70-75 frivillige, og i aften varter kirkens ansatte os op med en god middag og underholdning, siger han.

Afsnittet i bidder

En frivillig ildsjæl

Hjælp til ukrainere

Menighedspleje

Eksperten

Birgitte Graakjær Hjort

  • Uddannet teolog
  • Leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter
  • Ansvarlig for en undersøgelse af frivillighed i folkekirken (2022)

13% overvejer at stoppe

Se mere

Introduktion

En Frivillig Forskel

De er drevet af begejstring. De ønsker at gøre en forskel for andre, og de gør et stort stykke arbejde uden at få penge for det. I denne serie sætter vi fokus på, hvem de kirkefrivillige er, hvad der driver dem, og hvilken betydning deres indsats har for folkekirken.

Afsnit 1

Hvem er de frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvem den typiske frivillige i folkekirken er. 
Vi møder blandt andet Karsten, der hver onsdag tager på cykeltur med plejehjemsbeboere i Hjallerup. Vi skal med i køkkenet i Folkekirkens Dagligstue i Ikast, og på Nibe Festival sørger Susanne for, at de unge får fyldt vanddepoterne op.

Afsnit 3

Rekruttering af frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan det går med at skaffe frivillige.Vi besøger blandt andet en familieklub i Holstebro, hvor unge og ældre hjælper til. I Skalborg Kirke har manglen på frivillige betydet, at et velbesøgt initiativ er lukket ned, og i Frederikshavn er frivilligkoordinatoren begyndt at prikke nye frivillige på skulderen. 

Afsnit 4

Hvordan får vi nye frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, om der er en gruppe af frivillige, folkekirken skal være bedre til at få fat i fremover.Vi besøger et internationalt fællesskab, hvor Astrid står ved tavlen og underviser i dansk. I Vor Frelsers Kirke i Aalborg sætter Anette sit præg på, hvad der skal ske på sommer-camp, og så har Karin taget turen fra Ikast til Roskilde for at hjælpe på kirkefestivallen Himmelske Dage.